400 מ”ג חומצה-פולית (מסוג מתיל-פולאט) בזמינות ביולוגית גבוהה, בתוספת ויטמיני B12(מתיל-קובלמין), B6 ותמצית שורש ג’ינג’ר.
חומצה פולית או ויטמין B9?
חומצה פולית היא למעשה נגזרת של ויטמין B9 – ויטמין חיוני שהגוף אינו יכול לייצר בעצמו ולכן הוא חייב לקבלו מהמזון או מתוספים. היא ידועה כמעורבת במגוון רחב של תהליכים פיזיולוגיים קריטיים בגוף, ביניהם: ייצור ותפקוד תקין של כל התאים בגוף, ייצור ותיקון החומר התורשתי (דנ”א) בתאים, ייצור של תאי דם אדומים ומניעת אנמיה, והתפתחות תקינה של מערכת העצבים של העובר.
לנטילת תוסף חומצה פולית יש חשיבות קריטית עבור האישה ההרה, מפני שנמצא כי נטילתו מפחיתה משמעותית את הסיכון למומים מולדים בתעלה העצבית של העובר, ממנה מתפתחת מערכת העצבים (המוח וחוט השדרה).
התעלה העצבית של העובר נסגרת כבר בשבוע השלישי או הרביעי לאחר ההפריה, לרוב עוד לפני שהאישה בכלל יודעת שהיא הרה. זאת הסיבה שמשרד הבריאות ממליץ ליטול תוסף חומצה פולית במינון של 400 מיקרוגרם בכל יום לאורך כל גיל הפוריות, בדגש על 3 חודשים לפני הכניסה להיריון. כמו כן ההמלצה היא להמשיך ליטול חומצה פולית גם בהמשך ההיריון לשמירה על ההתפתחות הנאותה של העובר ולמניעת אנמיה אצל האישה ההרה.
למה תוסף ולא מהמזון?
חומצה פולית נמצאת אמנם במזון טבעי, אבל מחקרים מצאו שצריכתה במזון אינה מהווה תחליף לנטילת חומצה פולית בתוסף בתקופת ההיריון. זאת משום שרק כ-50% ממנה נספגים בגוף, לעומת חומצה פולית בתוסף שנספגת כמעט ב- 100% בגוף.
למה מתיל-פולאט?
- חומצה פולית היא למעשה נגזרת סינטטית של ויטמין B9, שאינה קיימת בטבע והיא צריכה לעבור המרה אנזימתית בגוף כדי להפוך למתיל-פולאט – הנגזרת הפעילה של ויטמין B9 שנמצאת באופן טבעי במחזור הדם.
- אולם מחקרים הראו שאצל חלק לא מבוטל מהאנשים באוכלוסייה הבריאה קיים פגם גנטי באנזים שמבצע את ההמרה של החומצה הפולית הסינטטית למתיל-פולאט. כפועל יוצא היא נספגת באופן חלקי, מה שמעלה את הסיכון להיווצרות חוסרים בגוף.
- נגזרת המתיל פולאט, לעומת זאת על פי מחקרים קליניים בספרות, היא בעלת ספיגה וזמינות ביולוגית גבוהות פי 17 מאשר פולאט רגיל, ללא צורך בהמרה.